• vemalsar: @Turanga Leela: A kritika teljesen jogos, a hogyanokban és mikéntekben egyelőre tanácstalan vagyok... (2010.11.18. 13:14) Heroes of Might and Magic III (1999)
  • Turanga Leela: Jó kis blog ez:D Csak így tovább és szedjél össze valami dizájnt:) De nekem tetszik,foglak még olv... (2010.11.18. 13:10) Heroes of Might and Magic III (1999)
  • vemalsar: @arktos: sajnos ezeket a játékokat még nem vettem meg és nem játszottam, de tervbe vettem a vásárl... (2010.10.17. 21:40) Neverwinter Nights (2002)
  • arktos: nwn alap (= nwn2, dragon age teszt lesz valamikor? (2010.10.17. 21:24) Neverwinter Nights (2002)
  • vemalsar: Szia! Kiteszem az elérhetőségemet, hátha kell még, de ide is leírom: pogisti kukac gmail pont com... (2010.10.11. 22:26) Total Annihilation (1997)
  • Utolsó 20
akciós (7) digitális (5) fantasy (4) gog (5) hír (7) játék (9) pc (9) steam (6) teszt (10) vásárlás (8) Címkefelhő

Monster Galaxy

2012.02.15. 03:24 | vemalsar | Szólj hozzá!

Címkék: teszt gaia ingyenes facebook online rpg monster pokémon galaxy moga

Rendhagyó a mostani tesztalanyunk: nem csak hogy flash játék, de csak a Facebook berkein belül játszható. Talán sokan már most eltántorodnának akik nem regisztrált tagok, de nekik annyit tudok mondani: megéri tovább olvasni ha a Pokémon játékok rajongói.

Facebook játék - jaj...

Sosem voltak túl nagy várakozásaim a Facebook játékokkal kapcsolatban. Elsődleges célnak mindig is azt láttam ezeknél, hogy hosszú időre odaláncolják a játékost, és minél több módon pénzköltésre bírják. Természetesen ez érthető is, hiszen senki sem dolgozik ingyen, azonban bizonyos alkalmazásoknál a játszhatóságot nagyban rontja, míg néhol enélkül is lehet boldogulni.

A Monster Galaxy a Gaia Online gondozásában jelent meg, ugyan jómagam nem játszottam más játékukkal, de ezek is hasonló, internetes flash játékok.

 

"Catch 'Em all!"

A Facebook-on a játékok között kikereshetjük és csatlakozhatunk is a játék világához. Akinek ismerős a Pokémon név, annak ismerős lesz a koncepció. Kezdő trénerek leszünk, akik a különféle lényeket elkapva és nevelgetve egyre erősebbekké válhatnak, természetesen rögös utat kell bejárnunk a sikerhez.

Jól bevált receptről van tehát szó. A Gameboy-on megjelent Pokémon játékoknak óriási szerepe volt abban, hogy sikerre vigyék a kézikonzolt, és a mai gépek sem maradnak Pokémon játékok nélkül (lásd pl. Nintendo DS). A játékmenet ott arról szólt, hogy egy kétdimenziós pályán mászkálhattunk, ahol a vadonban pokémonokkal harcoltunk, elkaphattuk őket akik onnantól a mi oldalunkon harcoltak. Képességeket tanultak, továbbfejlődtek, és különböző elemek szerint lehetett őket csoportosítani (tűz, víz, föld, jég, szellem, stb.).

Később sűrűn hivatkozom majd összehasonlítási alapul a Pokémon játékokra.

 

Első benyomások

A játékot elkezdve egy kedves kis intro fogad minket, őszintén szólva ilyen darabnál én a sztorinak nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget, de megérkeznek a jó és rossz lények, kapunk egy mentort aki természetesen egy dekoratív hölgy lesz (ki más). Megválaszthatjuk csillagjegyünket, amiből következik majd, hogy milyen kezdő lényt ("moga") választhatunk. Van amelyik védekezésben, van amelyik támadásban jobb, és természetesen jelen lesz az arany középút is.

A játékban egész végig a csillagjegyek fogják meghatározni, melyik lény melyik ellen erős vagy gyenge, tehát érdemes mindenfélét összeszedni belőlük (lesz, nem is kevés). Miután megvan a kezdő lényünk, kapunk rögtön 1-2 küldetést, amit a közeli terepeken végezhetünk el, és rögtön be is foghatunk pár új mogát.

A térkép itt nem szabadon bejárható, hanem kis pontok között mozogva tudunk haladni, történhetnek véletlenszerű harcok itt is, vagy ha az adott mezőre kattintva ("Go!") kereshetünk egy véletlenszerű ellenfelet.

A világtérkép

Különféle kontinenseken kalandozhatunk majd, mindig csak olyan mezőkre léphetünk, amelyeket már megnyitottunk (tehát ott vagy a szomszédos mezőn már voltunk korábban). A kezdő mezőtől messzebb levőkön egyre erősebb ellenfeleket találunk majd. Ha egy-egy mezőn sokat harcolunk, akkor kaphatunk ott ajándékba kártyákat is.

A kártyák önmagukban semmire sem jók, azonban bizonyos kombinációban be lehet őket váltani. A jutalom lehet néhány lénybefogó gömb ("star seed"), de akár egy ritka és erős moga is, tehát mindenképpen jól járunk vele. Ha megvan egy kombináció, rögtön értesítést is kapunk róla, de azért érdemes néha ránézni a felső menüben is.

 

Otthon, édes otthon


A kezdő mező nem más, mint otthonunk, ahol megpihenhetünk a csaták között. Itt a lényekre kattintva altathatjuk őket, amit valós időben ki is kell várni, amitől minden életerejük és képességük visszatér. Eleinte ez nem olyan sok, de később több óra is lehet. Használhatunk egy kávét is ilyen célból, hogy kicsit formába hozzuk őket, azonban ezt küldetések (vagy valódi pénz) árán lehet szerezni, ill. barátaink is tudnak nekünk küldeni.

Jó taktika lehet, hogy amíg egy csapat alszik, addig egy másik összeállítással kimegyünk kalandozni. Már néhány lény segítségével is folyamatosan lesz így kit erősítgetni.

Az otthonunk része lesz egy kis fa is, amelyen olyan gyümölcs terem, amivel a harcban segítséget kérhetünk. Ilyenkor egyik barátunk lénye beugrik és egy extra támadást visz véghez (tehát ezután még mi is cselekedhetünk!). Ha van gyümölcs, szedjük le, ha nincs akkor locsoljuk meg a fánkat, ez majd pár óránként visszaterem.

Barátainkhoz is átugorhatunk és ott is leszedhetjük a gyümölcsöt, azt nem tudom hogy vajon az övéket szedjük-e le ilyenkor vagy ezt külön számítja a játék.

 

Harc

Csapatunkat otthonunkban kell összeválogatnunk, amely 3 lényből fog állni.

Alapvetően a Pokémon játékokat vették alapul. Minden lényünknek vannak különféle képességei, amelyek bizonyos alkalommal használhatóak, utána pihenniük kell otthon hogy ez visszatöltődjön. A képesség lehet fizikai támadó képesség, csillagjegyen alapuló ún. asztrális támadás, valamilyen lényünket erősítő vagy ellenfelünket gyengítő képesség.

Szerencsére a játék nagyon informatív: kiírja mindegyiknél, hogy még hányszor használható, mekkora intervallumban várható a sebzés, az aktuális csillagjegyre mennyire hatásos a támadás, mekkora esélyünk van kritikus sebzésre, hány körig hat pl. egy áldásunk.

A csata körökre osztva zajlik, egyszer mi cselekszünk, egyszer ellenfelünk. Ha elfogyott a lényének az életpontja, veszített, ha mindhárom lényünk meghalt, akkor pedig nekünk irány az otthonunk.

Tárgyak is használhatóak, amelyeket küldetések során kaphatunk. Ezek képesek gyógyítani minket, vagy épp elhasznált képességeket újratölteni. Egy adott körben több tárgyat is használhatunk, ám mivel ezekből valószínűleg nem lesz olyan sok, érdemes ezt jól megfontolni.

A korábban már említett gyümölcs mennyiségét fent jelzi egy ikon, ha nullánál nagyobb számot látunk ott, akkor segítségül hívhatjuk barátunkat ("Bonus attack"). Ez az extra támadás egy gyümölcsbe kerül, azonban ezek után még mi is támadhatunk!

Ami nagyon nagy segítség, hogy a lények alsó sorban levő áldás vagy átok képessége még nem számít támadásnak, tehát érdemes ezzel kezdeni, ha egy keményebb csata elé nézünk.

A csata után minden résztvevő, és a csatát túlélő lény tapasztalati pontokat kap. Ezek révén szinteket lépnek, egyre több életük lesz és erősebbek lesznek, ill. bizonyos szinteken a képességeik is javulnak.

 

Lények, azaz a Mogák

Kezdő lényünk után a pályáról foghatunk be vadon élő példányokat, vagy a jutalmul kapott kártyákból is beválthatunk. A lények elkapásához ún. "starseed"-re lesz szükségünk. Ezt szintén küldetésekből kaphatjuk, barátaink is küldhetnek, illetve pár óránként kapunk egyet ingyen belőle.

A lényeket le kell sebezni minél kevesebb életerőre, így jobb eséllyel kaphatjuk el majd őket ("Capture!"). Ha ritkább lényről van szó (pl. "rare") akkor ez az esély kisebb lesz. Mivel viszonylag nehéz lesz starseed-et szerezni, és ritkább lényekre sokat is eldobálhatunk belőle, érdemes csak akkor megpróbálni a befogást, ha nagyon kis életerejű az ellenfelünk és így a lehető legjobbak az esélyeink.

Szintenként is erősödnek ugyan, de itt is lehetséges a lények átváltoztatása ("evolution"), bár ez nem mindegyiknél adott. Ezáltal új formát kapnak majd és még erősebbek lesznek. Ehhez azonban gyakran az adott lényből több is, akár 6-7 is szükséges lehet. Ez különösen azért kellemetlen, mert limitált lénybefogónk lesz csak többnyire, ráadásul a lények fejlesztéséhez ún. "evolution potion"-re is szükségünk lesz. Ezzel viszont már tényleg elég szűkmarkú a játék: ha nem akarunk rá költeni, csak lassan jön küldetésekből néhány, így tényleg csak arra a lényre használjuk el, amelyiket nagyon szeretnénk fejleszteni.

 

Aki nem az ellenségem, az a barátom!

Vagy valami ilyesmi. A barátaink fájáról is szedhetünk gyümölcsöt, ami alapvetően már egy jó dolog. Aztán, amikor barátaink belépnek, minden nap küldhetnek különféle bónusz cuccokból 1-1 darabot, többek között "evolution potion"-t is, amit egyedül elég nehéz szerezni, így viszont minden nap akár kaphatunk többet is.

Könnyen belátható, hogy minél több barátunk van a játékban, és minél többen gondolnak ránk, annál több tárgy lesz segítségünkre és annál könnyebb lesz a haladás a játékban.

Megéri csatlakozni a játék hivatalos Facebook csoportjához is, ahol folyamatosan adnak bónuszt tartalmazó linkeket, és ahogy tapasztaltam, a régebbi linkeket visszakeresve még jó eséllyel azok is működnek.

Ezzel a két lehetőséggel, és ha csinálgatjuk a küldetéseket, egész jól lehet fejlődni.

Külcsín

Kicsit ugyan néhol túl cukisra sikerült, de a design szép és igényes. A felület jól kezelhető, egyszerű de minden lényeges információ megvan. A hangeffektek és animációk is szuperek, a játék látványos és a lény elfogásakor hallható zene (Treat - Roar c. szám ;) ) is jól szól.

A harci támadásoknak is szépek az effektjei, a háttérben szóló aláfestő zenék hozzák az adott hely hangulatát.

 

Összegzés

A játékmenet bár nem túl bonyolult, szórakoztató. Mindig jönnek új helyszínek, új küldetések, új lények, mindig lesz mit elkapni vagy felkutatni. Az elhasználható bónusz tárgyakkal viszont nem árt józanul gazdálkodni, mert hamar kifuthatunk a készleteinkből.

Kicsit idegesítő lehet, hogy az elején 1-1 kritikus találat esetén azonnal elpusztul a lényünk és talán még nem is nagyon van kit betenni a helyére, de később ezzel sem lesz gondunk. Illetve ajánlom még egyszer a barátok meghívását mint szomszéd a játékban ill. a játék oldalát, ezekkel sokkal könnyebb minden. Ami viszont tény marad, hogy érezzük majd bizonyos dolgok hiányát illetve lelassul a fejlődésünk is, amennyiben nem szeretnénk költeni a játékra.

A kihívást is meg lehet találni a játékban, főleg ahogy haladunk előre, és élvezetes szórakozást nyújt. A Pokémon játékok szabadságával ugyan nem rendelkezik, de jól megragadja a lények erősítését célzó, lényegi részét annak. Bár olyan magasságokba nem ér fel, a Monster Galaxy egy jó játék.

Végezetül, a játék itt található:

Monster Galaxy

Jó játékot kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://pcjatekteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr34109572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása