• vemalsar: @Turanga Leela: A kritika teljesen jogos, a hogyanokban és mikéntekben egyelőre tanácstalan vagyok... (2010.11.18. 13:14) Heroes of Might and Magic III (1999)
  • Turanga Leela: Jó kis blog ez:D Csak így tovább és szedjél össze valami dizájnt:) De nekem tetszik,foglak még olv... (2010.11.18. 13:10) Heroes of Might and Magic III (1999)
  • vemalsar: @arktos: sajnos ezeket a játékokat még nem vettem meg és nem játszottam, de tervbe vettem a vásárl... (2010.10.17. 21:40) Neverwinter Nights (2002)
  • arktos: nwn alap (= nwn2, dragon age teszt lesz valamikor? (2010.10.17. 21:24) Neverwinter Nights (2002)
  • vemalsar: Szia! Kiteszem az elérhetőségemet, hátha kell még, de ide is leírom: pogisti kukac gmail pont com... (2010.10.11. 22:26) Total Annihilation (1997)
  • Utolsó 20
akciós (7) digitális (5) fantasy (4) gog (5) hír (7) játék (9) pc (9) steam (6) teszt (10) vásárlás (8) Címkefelhő

Fogalmak

2010.11.02. 01:21 | vemalsar | Szólj hozzá!

Címkék: freeware demo fogalmak másolásvédelem shareware abandonware copy protection

Ha a PC-s játékokkal és a jogi háttérrel foglalkozunk, nem árt néhány dolgot tisztázni. Nézzük meg, milyen fogalmakkal találkozunk!

Freeware
Röviden annyit jelent, hogy az adott játékot ingyenesen használhatjuk. Tehát nem kell érte fizetni, nem kell megvenni, de előfordulhat hogy bizonyos szolgáltatások a játékon belül fizetősek. Természetesen a játékban levő hang, videó- és képi anyagok ill. minden egyéb a szerzői jogok tulajdonosáé marad és mi ezeket nem használhatjuk fel engedélyük nélkül! A forráskódhoz sem férünk hozzá, csupán a felhasználás jogát kapjuk meg és szabadon terjeszthetjük a játékot is a legtöbbször (bizonyos esetekben ezt tilthatják ill. korlátozhatják a felhasználás módját is).

Shareware
Az olyan programokat, amelyek ingyenesen használhatóak, de funkció- vagy időbeni megkötéssel használhatóak, azokat soroljuk ide. Tipikusan ilyenek a 30 napig használható, vagy mindenre képes csak menteni nem tudó programok. Ezeken keresztül megismerhetjük az adott játékot és amennyiben elnyerte tetszésünket, megvehetjük a teljes verziót.

Abandonware
Ezek azok a játékok, amelyek jogilag egyszer fizetősek voltak, de mára már teljes mértékben kikerültek a forgalomból -tehát sehol sem lehet kapni őket- és a szerzői jogi védelmük már elévült.

Demó verzió
Az adott szoftvernek, jelen esetben egy játéknak a bemutató változata. Tudásában kevesebb mint a teljes verzió. Általában a demó szó alatt interaktív, játszható demót értünk, azaz játékok esetében megkapunk 1-2 pályát / autót vagy egyéb kevéske anyagot amit kipróbálhatunk, míg egy nem interaktív demónál esetleg csak mozgás közben láthatjuk a játékot, de mi magunk nem szólhatunk bele a történésekbe.

Teljes verzió
Amennyiben megvásároltunk egy játékot, vagy az eleve ingyenes volt, megkapjuk a teljes verzióját. Ezt bátran használhatjuk funkciójában 100%-ig, különösebb megkötés nélkül.

Open Source
Azaz nyílt forrású. Hasonlít a freeware-re, tehát ingyenesen felhasználható, de amellett szabadon terjeszthető is és a forráskódját is megkapjuk. Ezzel szabadon módosíthatóvá is válik a játék, viszont nem kérhetünk ezért cserébe semmit sem, ha terjesztjük.

Lehet, jogos, mindkettő, egyik sem?
Tévedés, ha azt gondoljuk, amit lehet, az jogos is. Például ha egy freeware program csak otthoni felhasználásra ingyenes, és mi céges környezetben használjuk, akkor jogsértést követtünk el és illegálisan használjuk az egyébként otthonra ingyenes programot. Ez olyan, hogy lopni is lehetséges, de ettől még nem lesz törvényes.

Másolásvédelem (copy protection)
Ezek olyan szoftveres vagy hardveres megoldások, amelyeket a szoftver készítői használtak abból a célból, hogy ne lehessen a szoftverről másolatokat készíteni, és azt így jogosulatlanul, illegálisan használni. Több féle védelem is létezik (pl. securom vagy starforce), amelyek jó esetben a legális szoftvernél észrevehetetlenek, rosszabb esetben a felhasználó hibákat, inkompatibilitást vagy tévesen illegális másolatként való felismerést tapasztalhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://pcjatekteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr882415035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása